Dnes je pondelok, 10.máj 2021, meniny má: Viktória
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Praženie kávy ako umenie pražiara

apríl 30, 2021 - 10:00
O pití kávy ako zážitku som už v minulosti písal. Základom je kvalitná káva, ktorá by mala spĺňať viacero nevyhnutných atribútov.
Foto: 
Kávoholik

Neodborným pražením totiž môže pražiar zničiť aj tú najkvalitnejšiu zelenú kávy. Naopak majstri svojho umenia dokážu z nekvalitného zrna upražiť lepší výsledný produkt.

 Je to o skúsenostiach
Neskúsený pražiar pri príliš prudkom pražení dosiahne tzv. potenie zrna. To v praxi znamená, že na povrch zŕn vystúpi olej, ktorý spôsobí nepríjemnú zatuchnutú vôňu a chuť. Takto upražená káva sa navyše rýchlejšie pokazí.

k79.jpg

Foto: 
Kávoholik

 Rovnomerné praženie
Pri pražení sa musia zrnká v pražiacom bubne udržiavať neustále v pohybe, aby sa nám upražili rovnomerne. Pri procese zo zŕn uniká voda. Tento jav nazývame aj praskanie. Cukor, ktorý káva prirodzene obsahuje, sa nám začne meniť na karamel. Ten dáva káve tmavohnedú farbu, ako ju bežne poznáme. Vytvárajú sa hnedé pigmentové  látky s antioxidačnými vlastnosťami tzv. melanoidy. Triesloviny sa rozkladajú a z bielkovín sa vytvoria aromatické látky. Na povrch zŕn začínajú prenikať oleje. Takto vznikajú kávové esencie. Ide o množstvo prchavých látok rozpustných vo vode, ktoré sú nosičmi chuti a vôni kávy.

 Kávu treba vedieť správne schladiť
Po upražení je potrebné kávu vypustiť  do chladiaceho sita, kde sa musí zrno rýchlo schladiť, aby sme zastavili proces praženia. Dôkladné schladenie upraženej kávy je veľmi dôležité pre jej chuť a kvalitu. Správne upražená káva má rovnomernú farbu tak z vonkajšej, ako aj z vnútornej strany zrnka. Je matná alebo len s jemným odleskom. Slabo lesklé môžu byť zrnká upraženej kávy až po niekoľkých dňoch. Ak sa však stane, že sú až výrazne lesklé prípadne až mastné, je to znak, že káva bola prepražená alebo pražiar nedodržal správny technologický postup praženia. Takáto káva bude až nepríjemne horká.

k77.jpg

Foto: 
Kávoholik

- - Inzercia - -